66ste Havenfeesten in Blankenberge 5-8 mei

Van 5 tot en met 8 mei gaan in Blankenberge de 66ste Havenfeesten door. Tijdens het verlengde Hemelvaartweekend wordt Blankenberge terug ondergedompeld in haar vissersverleden. In de haven en de Barcadère keert men terug naar de folklore van visserij, ambachten en zeemansliederen. Voor deze editie zullen de steigers met elkaar verbonden worden tot één lang ponton. Ruim 60 historische schepen zullen aanmeren langs dit ponton. Niet te missen: het museumschip M.S. Bernisse en een nieuwe parel: Nederlandse reddingsboot Johanna Louisa.

havenfeesten blankenberge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de vierdaagse van het verlengde hemelvaart weekend valt er vanalles te beleven in Blankenberge. Er is de etalage, gevel- en interieur wedstrijd, waarbij alle handelszaken gedecoreerd zijn in het thema “Zee en Visserij”. Daarnaast is er de maritieme antiek, brocante- en rommelmarkt die meer dan standhouders verzamelt. Ook wie het culinaire weet te appreciëren zal zeker in de havenbuurt aan zijn trekken komen. Een zeevruchtenschotel met een glas witte wijn laat je varen over de zeven wereldzeeën.

Voor wie zich aan boord wil wanen van een Blankenbergse schuit of een groot zeilschip worden er zeemansliederen gezongen. Op vrijdag en zaterdag is er bovendien een Northsea Folk & Shantyfestival gepland en zijn er doorlopend optredens op de verschillende podia in de havenbuurt. Shantys zijn werkliederen die het eentonige werk aan boord begeleiden. De shantyman is de voorzanger die het ritme aangeeft, de bemanning zingt het refrein. Op dat ritme werd het anker gelicht, de zeilen gehesen, het dek geschrobd en geduwd op de lenspomp. Op zaterdagavond is iedereen welkom in de Feesttent op de Barcadère voor een Jam-sessie met de diverse koren. Naast het Blankenbergse Shantykoor zijn er telkens verschillende groepen uit Frankrijk, Nederland en Engeland van de partij. Bovendien zullen er van 30 april tot 9 mei kermisattracties staan op het Havenplein.

Het hoogtepunt van de havenfeesten: de Vissersstoet in Blankenberge

De reuzen Korno, Colette, Seven en ook Gusten Kwik zijn de gastheren voor tal van andere reuzen bekend van de visserij. Op zondag is er traditiegetrouw de “Vissersstoet“: hét hoogtepunt en afsluiter van de vierdaagse. De Vissersstoet vertrekt om 15u00 aan de vuurtoren. Van op het windscherm, de Paravang, kan je het best de voorbijtrekkende folkloristische groepen en muziekkorpsen bekijken. Daarna trekt de Vissersstoet verder door de stad. Bij het einde van de stoet, rond 17 uur, zie je de bonte verzameling van alle deelnemers door de havenbuurt lopen.

havenfeesten Blankenberge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het volledige programma check www.havenfeesten.be

Comments are closed.